Skip to content
Voor 22:00 uur besteld zelfde dag verzonden. Gratis verzending vanaf €75,-

De voordelen van borstvoeding

Het geven van borstvoeding is voor iedere moeder een persoonlijke keuze. Sommige moeders ervaren problemen met borstvoeding, bij andere moeders gaat het vanzelf, ook is er de optie om direct flesvoeding te geven. Toch is het algemeen bekend dat borstvoeding geven vele voordelen kent. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert zelfs om de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Dat betekent geen andere voeding of vloeistoffen, dus ook geen water. Overweeg jij om borstvoeding te geven? We hebben een de voordelen voor je op een rij gezet.

 

Gratis en gemakkelijk

Een baby kost je niet alleen je nachtrust maar brengt nog veel meer kosten met zich mee. Moedermelk is helemaal gratis en dus beter voor je portemonnee. Het geven van borstvoeding is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook beter voor het milieu. Onderzoek toont aan dat de productie van 1 kilo flesvoeding verantwoordelijk is voor 4 kilo CO2 uitstoot. Daarnaast is het geven van borstvoeding heel makkelijk, je hebt het namelijk altijd en overal bij je. Dat betekent dat je geen baby flesjes, water en flesvoeding hoeft mee te nemen voor onderweg. Hierdoor wordt het ritme van je baby niet verstoord. Met borstvoeding heb je altijd de ideale voeding voor je baby. De samenstelling van moedermelk verandert namelijk naarmate de baby groeit. De moedermelk past zich aan naar de behoefte van de baby in bepaalde levensfase.

 

Borstvoeding is goed voor je gezondheid

Borstvoeding draagt bij aan een verbeterde werking van het immuunsysteem van jouw baby, waardoor er minder kans is op de ontwikkeling van astma, allergieën en auto immuunziekten op jonge leeftijd, zoals Diabetes type 1. Ook draagt het bij aan een sterke bouw van het skelet, een goede ontwikkeling van de kaak en een gezond gebit. Een ander positief effect van borstvoeding is dat er een grotere kans is op een hoger IQ dan wanneer er geen borstvoeding wordt gegeven. 

Borstvoeding heeft naast voordelen voor de baby ook veel voordelen voor jou als moeder. Zo verbetert het geven van borstvoeding het herstel na de bevalling, is er een kleinere kans op bloedverlies na de bevalling én raak je sneller de zwangerschapskilo’s kwijt dan wanneer je geen borstvoeding geeft, wel zo prettig! Door het geven van borstvoeding is er voor de moeder op latere leeftijd een kleinere kans eierstokkanker, bepaalde vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking. Naast de fysieke voordelen biedt borstvoeding ook mentale voordelen, zo produceert het lichaam het hormoon prolactine bij het geven van borstvoeding. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van moedermelk en activeert het hormoon oxytocine die ervoor zorgt de werking van de spieren, melkkanalen en klieren in de borst op gang komt. Oxytocine staat bekend om het kalmerende effect op de moeder, wat ervoor zorgt dat er een kleinere kans is op stress en postnatale depressies. 

 

Verbeterde hechting met je baby

We hadden het net al over het hormoon Oxytocine en hoe dit stofje de mentale gezondheid van moeders bevorderd. Naast de mentale voordelen draagt het ook bij aan de hechting met je baby. Oxytocine wordt namelijk ook wel het knuffelhormoon genoemd, wat vrijkomt in je lichaam door langdurig (minimaal 20 seconden) huidcontact. Door het geven van borstvoeding associeert jouw lichaam het contact met je baby als iets positiefs, waardoor je onbewust de band met je baby versterkt. Neem er de tijd voor en geniet van dit bijzondere moment voor jullie samen. 

 

Borstvoeding: jouw kind, jouw keuze

Borstvoeding is een persoonlijk proces, het is voor iedereen een andere ervaring. Of je überhaupt borstvoeding wilt geven, is geheel aan jou. Waar de ene vrouw graag zo lang mogelijk borstvoeding geeft, komt het bij de andere vrouw niet of moeizaam op gang, of treden er misschien complicaties op zodat je over moet stappen op flesvoeding. Ook dit is helemaal oké, er is hier namelijk geen goed of fout. Zolang je je baby maar voorziet van je de juiste hoeveelheid voeding en voedingsstoffen die ze bij elke levensfase nodig hebben. Wist je bijvoorbeeld dat ondervoeding geassocieerd wordt met 45% van de kindersterfte? Laat je voorafgaand aan de bevalling goed informeren over de voedingsbehoeften van jouw baby. 

Neem voor meer informatie neem contact op met een lactatiekundige.

 

Hieronder onze meest gekozen producten voor jou op een rij: 

Bekijk alle producten
Back To Top