Skip to content
Voor 22:00 uur besteld zelfde dag verzonden. Gratis verzending vanaf €75,-

Waarom krijg ik stuwing als ik borstvoeding geef?

Borstvoeding geven is een van de meest natuurlijke en mooiste dingen die een moeder voor haar kind kan doen. Helaas kan het ook met de nodige problemen gepaard gaan – stuwing is er daar één van. In dit artikel gaan we na wat de oorzaak is van stuwing tijdens de borstvoeding en geven we tips hoe je dit kunt tegengaan.

 

Oorzaken voor stuwing tijdens de borstvoeding

Verstopte borsten zijn een veel voorkomend probleem bij borstvoedende moeders. Er zijn een paar verschillende dingen die eraan kunnen bijdragen. Verstopping treedt op wanneer de borsten te vol zitten met melk, vaak als gevolg van overgeslagen voedingen of een overvloedige melkproductie. Hormonale veranderingen kunnen ook een rol spelen, net als bepaalde medicijnen. Bovendien kunnen strakke kleding of een beha die niet goed past, verstopping van de borsten veroorzaken. Borstontsteking (of mastitis) tenslotte is een bacteriële infectie die zwelling, roodheid en pijn veroorzaakt.

 

Tips om stuwing tegen te gaan tijdens borstvoeding

Zoals elke borstvoedende moeder weet, kan stuwing een echte pijn zijn – zowel letterlijk als figuurlijk. Het is niet alleen oncomfortabel, maar het kan het ook moeilijk maken om je baby goed aan te leggen en te voeden. Als je worstelt met stuwing tijdens de borstvoeding, zijn hier een paar tips die kunnen helpen.

  1. Ten eerste, probeer een warm kompres te gebruiken voor het voeden. Dit kan helpen om de spieren rond uw borst te ontspannen en de melkstroom te vergemakkelijken.
  2. Ten tweede, vermijd het dragen van strakke kleding of iets dat je borstkas vernauwt. Dit helpt verdere zwelling te voorkomen.
  3. Zorg ervoor dat je je baby vaak voedt en dat je borsten na elke voeding leeg zijn. Dit helpt om de totale hoeveelheid melk in jouw systeem te verminderen en hopelijk wat van de stuwing te verlichten.
  4. Zorg er ten slotte voor dat je voldoende drinkt en gehydrateerd blijft; dit helpt om jouw melk te verdunnen en maakt het makkelijker om af te kolven.
  5. Probeer ook eens een borstkolf te gebruiken om het ongemak te verlichten. Als het nodig is, kan je voor een voeding kolven om uw borsten zachter te maken en het aanleggen te vergemakkelijken.

 

Conclusie

Als je last hebt van stuwing tijdens de borstvoeding, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het ongemak te verlichten. Gebruik een warm kompres voor het voeden, leeg je borsten na elke voeding en zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. Je kan ook proberen een borstkolf te gebruiken om de stuwing te verlichten. Als al het andere faalt, raadpleeg dan je dokter of een lactatiekundige.

 

Hieronder onze meest gekozen producten voor jou op een rij:

Bekijk alle producten
Back To Top