Alles wat je moet weten over spruw – symptomen, oorzaken en behandeling
Als je te maken hebt met het gênante en vaak pijnlijke probleem van spruw, ben je niet de enige. Spruw is een veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een overgroei van de Candida-schimmel. Maar maak je geen zorgen – er zijn genoeg manieren om het te behandelen en van die vervelende symptomen af te komen.
In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over spruw, van de oorzaken, symptomen en preventietips. Dus als je te maken hebt met spruw, lees dan verder voor alles wat je moet weten.
Het verband tussen Candida en spruw
Candida is een soort gist die van nature in het menselijk lichaam aanwezig is. In kleine hoeveelheden veroorzaakt het geen problemen. Als het niveau van Candida in het lichaam echter te hoog wordt, kan dit leiden tot spruw. Spruw is een aandoening waarbij witte vlekken ontstaan op de tong en aan de binnenkant van de mond. Het kan ook roodheid, pijn en slikproblemen veroorzaken. Spruw komt het meest voor bij baby’s en jonge kinderen, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Het verband tussen Candida en spruw is duidelijk, en de behandeling bestaat meestal uit het verminderen van het Candida-niveau in het lichaam. Dit kan worden gedaan met antischimmel medicijnen of door het dieet aan te passen om voedingsmiddelen te beperken die de groei van gist bevorderen.
Risicofactoren voor het ontwikkelen van spruw
Wanneer een baby wordt geboren, is zijn of haar immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld. Dit maakt baby’s vatbaarder voor infecties, waaronder spruw. Spruw is een vorm van schimmelinfectie die kan optreden in de mond en keel. Het wordt veroorzaakt door de overgroei van een soort schimmel die Candida albicans heet. Hoewel spruw over het algemeen onschuldig is, kan het ongemak veroorzaken bij baby’s en hun verzorgers. Er zijn verschillende risicofactoren die het risico op spruw bij een baby kunnen verhogen, zoals het gebruik van antibiotica, contact met iemand die spruw heeft, en het gebruik van fopspenen of flessen. Andere risicofactoren zijn een verzwakt immuunsysteem, te vroeg geboren worden en een verblijf op de neonatale intensive care afdeling van een ziekenhuis. Baby’s die recent zijn geopereerd of bij wie een voedingssonde is ingebracht, lopen ook een verhoogd risico. Om het risico op spruw te verkleinen, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen en te voorkomen dat bekers of gebruiksvoorwerpen met anderen worden gedeeld. Als u denkt dat uw baby spruw heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts.
Symptomen van spruw
Symptomen van spruw bij baby’s kunnen zijn:
- Witte vlekken op de tong en aan de binnenkant van de wangen
- Een branderig gevoel in de mond
- Pijn bij het slikken
- Een zere keel
- Moeilijkheden bij het geven van borstvoeding
- Prikkelbaarheid
Deze symptomen kunnen het voor baby’s moeilijk maken om te eten en te drinken, daarom is het belangrijk dat ouders zich ervan bewust zijn. Als je baby een van deze symptomen vertoont, neem dan meteen contact op met uw arts. Met een snelle behandeling kan spruw meestal snel en zonder complicaties worden verholpen.
Behandeling van spruw
Spruw is een veel voorkomende infectie bij baby’s die veel ongemak kan veroorzaken. Als je baby spruw heeft, is het belangrijk dat jij en je baby meteen behandeld worden. Spruw is een schimmelinfectie die ongemak kan veroorzaken bij uw kleintje. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te behandelen. Het belangrijkste is om het gebied schoon en droog te houden. Dit betekent dat je de handen en het gezicht van uw baby regelmatig moet wassen en alles moet vermijden wat de huid kan irriteren. Maak ook alle speeltjes en fopspenen goed schoon die je baby in zijn mond stopt. Als de spruw bijzonder erg is, kan uw arts u antischimmel medicatie voorschrijven. De meest voorkomende behandelingen voor baby’s zijn nystatine en fluconazol. Nystatine wordt geleverd in de vorm van een vloeistof die je op de tong en in de mond van je baby dept. Fluconazol wordt geleverd in de vorm van een pil die je aan je baby geeft om te slikken. Met de juiste behandeling is spruw meestal binnen een paar dagen over. Als je baby na de behandeling nog steeds symptomen heeft, neem dan contact op met je arts. Het kan zijn dat hij een langere kuur nodig heeft.
Voorkomen van spruw
Zowel moeders als baby’s zijn gevoelig voor het ontwikkelen van spruw, een soort schimmelinfectie die ongemak en zelfs pijn kan veroorzaken. Er zijn verschillende dingen die moeders kunnen doen om te voorkomen dat hun baby spruw krijgt, waaronder
- Handen goed wassen na het verschonen van de luiers
- Het gebruik van antibiotica vermijden, tenzij het absoluut noodzakelijk is
- Speelgoed en fopspenen regelmatig schoonmaken
- Regelmatig verschonen van natte borstvoedingspads
Om spruw bij moeders te voorkomen, moeten zij
- Handen goed wassen na contact met de mond van de baby
- De tepels reinigen na elke voeding
- Regelmatig van bh wisselen
- Strakke kleding vermijden
Zowel moeders als baby’s verdienen verlichting van het ongemak van spruw. Met een beetje preventieve zorg kan deze vervelende infectie helemaal worden voorkomen.
Conclusie
Spruw is een veel voorkomende infectie bij baby’s, maar kan met de juiste zorg gemakkelijk worden behandeld. Om spruw te voorkomen, is het belangrijk om een goede hygiëne te handhaven en het delen van bekers of gebruiksvoorwerpen met anderen te vermijden. Als je baby spruw heeft, neem dan meteen contact op met je arts voor behandeling. Met een snelle behandeling kan spruw meestal snel worden verholpen.